Aktuális kurzusok

2022/2023-as tanév

Klinikai pszichológia – bázisgyakorlat és klinikai feladat teljesítése

Pécsi Tudományegyetem, Felnőtt Klinikai szakpszichológus képzés

Téma: klinikai interjú, esetkonceptualizálás, pszichodiagnosztikai eszközök (SCID-PD, WAIS-IV, MMPI-2, Rorschach) felvétele és értelmezése, pszichológiai véleményírás, öngyilkossági kockázat becslése

Szakdolgozati témavezetés

Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Pszichológiai Intézet

Téma: legjobb gyakorlatok az öngyilkossági kockázat becslésében. Kompetencia fejlesztő képzés, tréning hatékonyságának vizsgálata.

Aktuális kutatási témák

Legjobb gyakorlatok az öngyilkossági kockázat becslésében és kezelésében. Egy kompetencia alapú képzés kidolgozása, adaptálása.Az öngyilkossági kockázat méréséhez, a krízis kezeléséhez szükséges kompetenciák meghatározása, fejlesztése. A kompetenciák fejlesztését megcélzó képzés adaptálása, kidolgozása. A tréning célja az öngyilkossági kockázat becsléséhez és kezeléséhez szükséges tíz fő kompetencia terület fejlesztése.

Bérdi, Márk, és Robert J. Cramer. 2023. „Az öngyilkosság kockázatának becslése és kezelése: egy kompetencia alapú megközelítés és egy tréning tervének bemutatása. I. rész [Assessing and managing suicide risk: a competency-based approach and a training plan. Part I]”. Pszichoterápia 32 (3): 177–90.
Cramer, Robert J., Claire N. Bryson, Morgam K. Eichorst, Lee N. Keyes, és Brittany E. Ridge. 2017. „Conceptualization and Pilot Testing of a Core Competency-Based Training Workshop in Suicide Risk Assessment and Management: Notes From the Field”. Journal of Clinical Psychology 73 (3): 233–38. https://doi.org/10.1002/jclp.22329.
 
 

Az Ask Suicide-Screening Questions (ASQ) és a rövid öngyilkossági veszély becslőskála (BSSA) adaptálása.

 
Az ASQ és BSSA két olyan szuicid kockázatbecslős teszt, amelyek használatukban egymásra épülnek. Az ASQ egy gyorsan felvehető (kb. 20 mp), öt kérdéses szűrőteszt, ami segíti eldönteni, hogy a vizsgált páciens közvetlen, azonnali szuicid veszélyben van-e. Ha a vizsgáló szakember úgy ítéli meg a teszt alapján, hogy szükséges további kivizsgálás, akkor a BSSA névre hallgató interjú (kb. 10 perc) segít meghatározni a szuicid kockázat szintjét (alacsony, közepes, magas). Ez alapján pedig eldönthető, hogy a páciens számára milyen kezelési mód, forma a legmegfelelőbb. Pl. ambuláns, vagy osztályos kezelés, azonnali részletes pszichiátriai kivizsgálás.
 

Az amerikai NIMH (National Institute of Mental Health) szakemereivel közös munka keretében jelenleg az ASQ és BSSA tesztek fordítása. Ezt követően tervezzük a két mérőeszköz pszichoteriai vizsgálatát nagyobb magyar mintán.